Uncategorized

Холестерол: По какво се различават и по какво са същите

Холестерол: По какво се различават и по какво са същите

Това е една от причините, поради които винаги ни съветват да правим годишна ваксинация срещу грип.

Защитният план на СЗО за действие за всички

Нека започнем с основите.

Световната здравна организация препоръчва следното за всички в опит да намали риска от инфекция с COVID-19:

Измивайте ръцете си често със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, който съдържа най-малко 60 процента алкохол. Когато кашляте и кихате, покрийте устата и носа си с огънат лакът или кърпа. Изхвърлете тъканта в кошчето. Спазвайте поне 1 метър (около 3 фута) разстояние между себе си и другите, особено тези, които кашлят и кихат. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с ръце. Практикувайте безопасността на храните, като използвате различни дъски за рязане на сурово месо и варени храни и измивайте ръцете си между тях.

Най -важното за целия процес на превенция е, разбира се, измиването на ръцете ни. Много от нас мислят, че си измиваме ръцете достатъчно добре. Тук обаче е видео от СЗО, което ни инструктира да прекараме 60 секунди правилно в измиване, за да предотвратим разпространението на болестта.

СВЪРЗАНИ: Първи докладвани смъртни случаи от коронавирус в САЩ

Допълнителни предпазни мерки за живеещите с МС

Международната федерация на MS (MSIF) излезе с някои добри насоки за хора с MS. Най-важното би било: „Ако приемате ДМТ и сте изложени на COVID-19 или е потвърдено, че имате инфекция с COVID-19, моля, свържете се с вашия невролог или друг медицински специалист. ”

Неврологът, д -р Бари Сингър, в своя блог MS Living Well, също е предложил някои съвети за оценка на вашия личен риск и предприемане на действия, за да се защитите. Той отбелязва в публикацията си в блога, че „хората с МС с по -високи нива на увреждане, като например с умерена до тежка слабост в ръцете и краката, могат да бъдат по -уязвими към усложнения от коронавирус. ”

Кои ДМТ повишават риска от усложнения на COVID-19?

По въпроса за ДМТ е важно да знаете разликата между имуномодулиращите и имуносупресиращите лекарства и кои, ако има такива, приемате. Според известния специалист по MS Gavin Giovannoni, доктор на MBBS, „Освен ако не сте на интерферон-бета [Avonex, Rebif, Betaseron, Extavia], глатирамер ацетат [Copaxone, Glatopa] или терифлуномид [Aubagio], т.нар. наречени имуномодулиращи терапии, имунната ви система е вероятно да бъде компрометирана и следователно сте изложени на риск от по-тежка инфекция с COVID-19 или вторични усложнения от инфекция. ”

Това по никакъв начин не предполага, че поради COVID-19 по-голямата част от хората по света с МС трябва да спрат нашия ДМТ. В силно засегнатите райони на Северна Италия обаче д -р Giovannoni съобщава, че невролозите са преустановили дозирането на пациентите си с МС с Ocrevus (ocrelizumab), Lemtrada (alemtuzumab) и Mavenclad (cladribine), докато епидемията не премине.

Вашият личен риск зависи до голяма степен от вашето местоположение

В този момент за хората, живеещи с МС извън силно засегнати райони (тези зони могат да бъдат наблюдавани чрез интерактивното табло за случаи на Джон Хопкинс), рискът от заразяване изглежда доста нисък.

Ако обаче живеете в една от зоните, по -засегнати от огнище, важно е да засилите бдителността си и може би да разработите план за непредвидени ситуации за вашето семейство, в случай че вирусът се доближи до ежедневието ви.

Имаме по-висок риск от заразяване с вируса, ако сме близо до заразен човек, и може да бъдем по-засегнати, ако се заразим с COVID-19. Бъдете наясно, бъдете внимателни, бъдете бдителни, информирани, но не се паникьосвайте.

Пожелавам на вас и вашето семейство много здраве.

Наздраве,

Тревис

Моята книга „Прекъснат готвач“ е достъпна в Amazon. Следвайте ме на страницата Life With MS Facebook и в Twitter и прочетете повече за Life with Multiple Sclerosis.

Важно: Мненията и становищата, изразени в тази статия, са на автора, а не на здравето на всеки ден.

Абонирайте се за нашия бюлетин за множествена склероза!

Най -новото в множествената склероза

MS няма да ми отнеме всички удоволствия в живота

От Тревис Глисън, 29 април 2021 г.

Проучването на изследваното лекарство за МС Evobrutinib има обнадеждаващи резултати

Евобрутиниб е първият в класа на BTK инхибиторните лекарства, оценен за лечение на МС.

От Брайън П. Дънли, 26 април 2021 г.

20 години живот с МС, без редакция

От Тревис Глисън, 23 април 2021 г.

Новоодобреното лекарство Ponvory на MS намалява умората, показват проучвания

Ponvory също намалява рецидивите и новите лезии при хора с рецидивиращи форми на МС.

От Брайън П. Дънли, 21 април 2021 г.

С МС социалната изолация беше моя норма преди пандемията COVID-19

От Мона СенАприл 21, 2021

Как гмуркането и възстановяването на Gannet ми напомнят за живота с МС

От Тревис Глисън, 15 април 2021 г.

Телемедицина за MS Care: Два палца нагоре

Пациентите с МС и доставчиците на здравни грижи казват, че биха искали да запазят виртуалните посещения като опция в бъдеще, дори след отшумяването на пандемията. . .

От Дон Рауф, 13 април 2021 г.

Как моят саморазговор ме защитава физически и емоционално

От Мона СенАприл 9, 2021

Как да настроя домашно работно пространство с MS в ума

От Тревис Глисън, 9 април 2021 г.

Значението на грижата за мускулите, когато имате МС

От Тревис Глисън, 1 април 2021 г. “

Общ кръвен тест показва нива на добър холестерол (HDL) и лош холестерол (LDL). iStock

Младите възрастни, които като цяло се чувстват добре, може да си помислят, че холестеролът е нещо, за което не трябва да се притесняват до много по -късно в живота. Но нездравословните нива на холестерол в началото могат да доведат до сериозни сърдечни проблеми по пътя, според голямо ново международно разследване.

Публикувано на 3 декември в The Lancet, проучването установи, че възрастни под 45 години, които са имали високи нива на лош холестерол и поне два други сърдечно -съдови рискови фактора (като високо кръвно налягане и тютюнопушене) са по -склонни да получат инфаркт или инсулт от 75 години в сравнение с възрастни на 60 и повече години със същите характеристики.

Авторите на изследването предполагат, че по-младите възрастни с нива на лош холестерол могат да се сблъскат с тези по-големи шансове за сърдечни проблеми поради по-продължителното излагане на вредни мазнини или подобни на мазнини вещества в кръвта.

„Удвояването на не-HDL холестерола е свързано с три до четири пъти повишен риск от сърдечни заболявания. Това се наблюдава при мъжете и жените и се проявява в млада възраст “, казва автор на изследването, д -р Джеймс де Лемос, професор по вътрешни болести в отделението по кардиология в ЮТ Югозападен медицински център в Далас.

„Non-HDL е просто измерване, което съдържа по същество всички липидни частици, които ни излагат на риск от атеросклероза“, казва той. „Изследването подчертава мощната прогнозна стойност на не-HDL холестерола за бъдещия сърдечно-съдов риск. ”

Как холестеролът влияе върху вероятността от сърдечни заболявания

Д-р де Лемос и неговите сътрудници основават своя анализ на медицински данни от почти 400 000 души в 19 държави, които са проследени до 43. 5 години (средно 13,5 години) между 1970 и 2013 г. По време на проследяването, там са 54 542 фатални или несмъртни случая на сърдечни заболявания и инсулт.

Изследователите отбелязват, че жените на възраст под 45 години, които са имали висок не-HDL холестерол (между 3.7 и 4.8 милимола на литър) и поне два допълнителни сърдечно-съдови рискови фактора, са имали 16 процента вероятност да получат сърдечно заболяване до 75 -годишна възраст. За жените на 60 или повече години със същите характеристики, прогнозният риск е бил 12 процента.

При мъжете рискът е 29 % за тези под 45 и 21 % за тези над 60 години.

СВЪРЗАНИ: Сърдечните пристъпи все по -често засягат тези под 40 години

От друга страна, учените изчислиха, че жените под 45 години, които намаляват наполовина нивата на не-HDL холестерол, могат да намалят риска от сърдечни проблеми от 16 процента на 4 процента. При мъжете под 45 години, които са направили същото, сърдечният риск може да спадне от 29 на 6 процента.

„Резултатите отразяват по -новото мислене, че по -ранната намеса за намаляване на холестерола ще предотврати събития в по -напреднала възраст“, ​​казва д -р Елеонор Левин, кардиолог в Stanford Health Care в Пало Алто, Калифорния, която не работи по това изследване.

Защо просто не погледнете нивата на LDL?

В общ кръвен тест липидният панел ще покаже нива на добър холестерол (HDL или липопротеин с висока плътност) и лош холестерол (LDL или липопротеин с ниска плътност). Въпреки че високият LDL е индикатор за повишен риск от сърдечни заболявания, някои хора с нисък LDL все още имат инфаркти и инсулти.

Някои изследователи сега смятат, че измерването на не-HDL е много по-точен предиктор зенидол цена за риска от сърдечни заболявания.

„Не-HDL холестеролът включва и други атерогенни частици [които насърчават мастните плаки в артериите] освен LDL, така че мярката ни дава по-ясна индикация за нечий риск в сравнение с простото използване на LDL холестерол“, казва Сара Саман, д-р, кардиолог с Baylor Scott White Legacy Heart Center в Плано, Тексас, който не е участвал в проучването. „Това също е лесен и евтин начин за оценка на аполипопротеин В, който е силно свързан със сърдечно -съдови заболявания. ”

Как да изградим по -здравословни нива на холестерол

Въз основа на тези резултати от изследването, д-р де Лемос съветва всички възрастни да обърнат внимание на техния брой, който не е HDL, в допълнение към LDL.

„Диета, упражнения и, ако е необходимо, лекарства като статини са ефективни начини за понижаване на не-HDL“, казва той.

Д -р Левин казва, че хората трябва да обръщат внимание на теглото си, да се откажат от тютюнопушенето и да се справят със стреса си, за да поддържат оптимално здраве на сърцето.

За съвет относно развитието на здравословен начин на живот вижте тези препоръки на Американската асоциация по сърдечни заболявания.

Ако нивата на не-HDL останат високи дори при здравословен начин на живот, Левин предполага, че статините могат да помогнат.

„Често препоръчвам на млади хора с висок холестерол на добра диета да обмислят лекарства“, казва Левин. „Това е особено важно при фамилна анамнеза за сърдечни заболявания. Напомням на младите жени, че статините са опасни за плода по време на бременност и незабавно да спрат, ако са бременни или планират бременност. ”

Левин отбелязва, че като наблюдателно ретроспективно изследване, изследването е ограничено в сравнение с рандомизирано контролирано изследване.

De Lemos посочва, че бъдещите изследвания могат да изследват как лекарствените и начина на живот влияят върху нивата на холестерола. Според Левин, вече се провеждат изследвания за намиране на нови лечения за високи триглицериди (вид мазнини в кръвта) и по -нови лечения за висок LDL.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравето на сърцето!

Най -новото от високия холестерол

Как да поемете отговорност за вашия висок холестерол и триглицериди

Partha S. Nandi, MD, говори с кардиолог и специалист по лайфстайл медицина Cate Collings, MD, кардиолог John G. Canto, MD и гост пациент Дейвид. . .

От Катрин Лий, 27 април 2021 г.

Как лекарите лекуват високи триглицериди (и защо е важно)?

Високите триглицериди, като високия холестерол, могат да увеличат риска от сърдечно -съдови заболявания и други здравословни проблеми. Но добрата новина е, че това. . .

От Джесика Мигала, 13 април 2021 г.

Какво причинява вашите високи триглицериди? 6 виновници, които могат да ви изненадат

Ако сте били диагностицирани с високи триглицериди, може да търсите начини да направите диетата и рутинните си упражнения по -здравословни, но има някои други. . .

От Джесика Мигала, 13 април 2021 г.

7 факта за триглицеридите, които трябва да знаете

Знаейки какво са триглицеридите, защо трябва да се поддържат под определено ниво и как да го направите, е от ключово значение за поддържането на сърцето ви здраво.

От Ерика Патино, 13 април 2021 г.

Триглицериди срещу холестерол: по какво се различават и по какво са същите?

Тези липиди имат различни работни места в тялото, но и двете могат да навредят на сърцето ви, ако нивата са твърде високи.

От Ерика Патино, 13 април 2021 г.

5 диети, които могат да помогнат за понижаване на холестерола

Вашата диета може да окаже значително влияние върху нивата на холестерола. Помислете дали да не опитате една от тези диети, които не пестят от удовлетворение.

От Ерика Патино, 1 февруари 2021 г.

Връзката между холестерола и риска от инфаркт

Въпреки че високият холестерол е рисков фактор за сърдечен удар, можете да направите много, за да го намалите.

От Ерика Патино, 1 февруари 2021 г.

12 неща, които трябва да и не трябва да контролирате при холестерола след сърдечен удар

След инфаркт има много стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от нов.

От Куин Филипс, 1 септември 2020 г.

7 Усложнения на високия холестерол – и как да ги предотвратим

Високият холестерол може да допринесе за натрупването на плака в артериите ви, което води до широк спектър от проблеми.

От Куин Филипс, 1 септември 2020 г.

10 често задавани въпроси относно лечението с висок холестерол, отговорени

Ето какво трябва да знаете, ако са Ви били предписани лекарства за понижаване на холестерола.

От Брайън П. Дънли, 1 септември 2020 г. Вижте всички

iStock. com

Много хора смятат холестерола като цяло за опасен и нещо, което води до сърдечни проблеми. Но въпросът е много по -сложен.

Вашето тяло се нуждае от холестерол, восъчно вещество, произведено в черния дроб и червата, за да изгради клетъчни мембрани във всяка клетка, да произвежда определени хормони и да смила храната. Холестеролът се транспортира в кръвта ви от липопротеини, които включват липиди (известни още като мазнини) и протеини. Липопротеините действат като носители, които държат заедно холестерола, някои липиди и триглицериди – вид мазнини, открити в кръвта.

Една често тествана форма на холестерол е липопротеинът с ниска плътност (LDL), често известен като “лош” холестерол, тъй като е свързан с повишен сърдечно-съдов риск. Друг е липопротеинът с висока плътност (HDL), наричан още “добър” холестерол, защото е защитен и свързан с добро здраве. Въпреки че повишеният LDL може да повиши риска от инфаркт и инсулт, високият HDL може да ви предпази от тези рискове, отбелязва Американската сърдечна асоциация (AHA).

Тестове за холестерол и техните резултати

Работната група на United Stated Preventive Services (USPSTF), която прави препоръки за скрининг на здравеопазването за американците, предполага, че мъжете на 35 и повече години, и жените на 45 и повече години, трябва да бъдат изследвани липидите поне веднъж. Той също така препоръчва мъжете и жените с повишен риск от коронарна болест на сърцето – с анамнеза за сърдечно заболяване в семейството, например – да бъдат изследвани за липидни нарушения, започвайки от 20 -годишна възраст. Други медицински общества препоръчват по -агресивно тестване на холестерола, включително AHA, който съветва да проверявате холестерола си на всеки четири до шест години, започвайки от 20 -годишна възраст (или по -често, ако сте изложени на риск).

Доскоро на пациентите беше казано да гладуват от 9 до 12 часа, преди да бъдат тествани. Сега, ново проучване, включващо повече от 300 000 души, публикувано през април 2016 г. в European Heart Journal, казва, че не е необходимо да се прави тест за холестерол на празен стомах, въпреки че някои лекари все още го препоръчват.

Тест за холестерол измерва HDL, LDL и триглицериди; други липопротеини могат да бъдат тествани от специалист по липиди. Лабораторният доклад може да изброява вашите резултати за всеки от тях, като допълнителна информация показва желаните цели в милиграми на децилитър (mg/dL):

Общ холестерол

cs