Uncategorized

Ωστόσο, ένα ποτό που χαρακτηρίζεται ως μη αλκοολούχο δεν είναι πάντα χωρίς αλκοόλ

Ωστόσο, ένα ποτό που χαρακτηρίζεται ως μη αλκοολούχο δεν είναι πάντα χωρίς αλκοόλ

Η κυβέρνηση της Σκωτίας εξετάζει επί του παρόντος την απαγόρευση της διαφήμισης αλκοόλ από αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και διαφημιστικές πινακίδες και λεωφορεία.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι διαφημίσεις που γοητεύουν το ποτό μπορούν να ενθαρρύνουν τους νέους να πίνουν αλκοόλ και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όσους αναρρώνουν από την προβληματική χρήση αλκοόλ», δήλωσε η υπουργός Δημόσιας Υγείας Maree Todd.

Οι παραγωγοί αλκοόλ ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για να χορηγούν μεγάλους αθλητικούς αγώνες και συλλόγους. Ανάμεσα στις δέκα πιο ενεργές επωνυμίες ποτών σε αθλητικές χορηγίες το 2022, τρεις είναι οι παραγωγοί μπύρας: η Anheuser-Busch InBev, η Heineken και η Molson Coors, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Sportcal Sponsorship Sector: Alcoholic Beverages .

«Οι μάρκες αλκοόλ, και συγκεκριμένα οι μάρκες μπύρας, άρχισαν να συνδέονται με τον αθλητισμό με την ελπίδα να προσεγγίσουν το βασικό κοινό-στόχο του, δηλαδή τους ηλικιωμένους άντρες που δεν ανταποκρίνονταν τόσο έντονα στην παραδοσιακή διαφήμιση», δήλωσε ο Conrad Wiacek, Επικεφαλής Χορηγίας στο Sportcal, στο Verdict το 2018 .

Η χορηγία μερικές φορές πηγαίνει διαφορετικά από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Euro Cup 2020, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Πολ Πογκμπά αφαίρεσε ένα μπουκάλι μη αλκοολούχα μπύρα Heineken που είχε τοποθετηθεί μπροστά του. Μια μέρα πριν, ο Πορτογάλος αστέρας του ποδοσφαίρου Christiano Ronaldo αφαίρεσε δύο μπουκάλια Coca-Cola και είπε «νερό», ενθαρρύνοντας πιθανώς τους ανθρώπους να επιλέξουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική.

Η μη αλκοολούχα μπύρα μας κάνει να νιώθουμε καλά;

Το αλκοόλ επηρεάζει το κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου μας, κάνοντας μας χαλαρούς και χαρούμενους. Ορισμένες μελέτες εξέτασαν αν η μη αλκοολούχα μπύρα θα μπορούσε να έχει παρόμοια επίδραση σε εμάς.

Μια έρευνα του 2018 από το Πανεπιστήμιο Wageningen δεν βρήκε διαφορά στα κέντρα ανταμοιβής εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες έπιναν αλκοολούχα μπύρα και ανθρακούχο νερό. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γεύση της μπύρας και όχι η παρουσία αλκοόλ καθορίζει την εμπειρία κατανάλωσης.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν την ίδια ικανοποίηση από την κατανάλωση μη αλκοολούχου και αλκοολούχου μπύρας, εφόσον η γεύση είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην «πραγματική» μπύρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω με τα άτομα που έχουν επίγνωση του είδους της μπύρας που πίνουν», δήλωσε ο καθηγητής Δρ. Paul Smeets σε ένα δελτίο τύπου.

Σε μια άλλη μελέτη του 2013 , οι συμμετέχοντες έλαβαν μια πολύ μικρή ποσότητα από την προτίμησή τους μπύρα – 15 χιλιοστόλιτρα – σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών. Χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γεύση της μπύρας πυροδότησε την απελευθέρωση ντοπαμίνης – μιας χημικής ουσίας που μας κάνει να νιώθουμε καλά – στον εγκέφαλο χωρίς καμία επίδραση από το ίδιο το αλκοόλ.

Ένα μικρό διαδικτυακό πείραμα από το 2020 έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (49% των συμμετεχόντων) επέλεξαν μη αλκοολούχα ποτά όταν αυξήθηκε η διαθεσιμότητά τους και μόνο ένας στους τέσσερις (26%) συμμετέχοντες επέλεξαν ποτά χωρίς αλκοόλ όταν η διαθεσιμότητά τους μειώθηκε.

Ωστόσο, ένα ποτό που χαρακτηρίζεται ως μη αλκοολούχο δεν είναι πάντα χωρίς αλκοόλ. Μια μελέτη από το 2010 εξέτασε τις συγκεντρώσεις αιθανόλης σε καναδικά ποτά που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλ ή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Σχεδόν το ένα τρίτο (29%) από αυτά περιείχαν επίπεδα αιθανόλης υψηλότερα από τη δηλωμένη συγκέντρωση στην ετικέτα τους. Έξι ποτά που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν αλκοόλ βρέθηκαν να περιέχουν περισσότερο από 1% αιθανόλη.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα οκτώ δισεκατομμύρια, ανακοίνωσαν την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

«Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της ανθρώπινης διάρκειας ζωής λόγω βελτιώσεων στη δημόσια υγεία, τη διατροφή, την προσωπική υγιεινή και την ιατρική. Είναι επίσης το αποτέλεσμα των υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες», αναφέρει ο ΟΗΕ.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια —μέχρι το 2037— για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι σημάδι ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται, καθώς χρειάστηκαν 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια.

Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

«Σε αυτές τις χώρες, η διαρκής ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι παραμένουν ο καλύτερος δρόμος στον κόσμο προς ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον», λέει ο οργανισμός.

Άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα μπορεί να σκέφτονται να καθαρίζουν τα smartphone τους πιο συχνά, καθώς οι επιφάνειές τους περιέχουν αλλεργιογόνα και άλλες τοξίνες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στη φετινή Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Louisville, KY, εξέτασε τα επίπεδα αλλεργιογόνων και τοξινών στις επιφάνειες των smartphone.

«Τα smartphone έδειξαν αυξημένα και μεταβλητά επίπεδα BDG και ενδοτοξίνης και αλλεργιογόνα για γάτες και σκύλους βρέθηκαν σε smartphone ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων», λέει η Hana Ruran, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Τα BDGs ή οι β-D γλυκάνες, που βρίσκονται σε πολλές επιφάνειες, προκαλούν χρόνια αναπνευστικά και ερεθιστικά συμπτώματα. Εν τω μεταξύ, η ενδοτοξίνη είναι ένας ισχυρός φλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη τρέμουλο, σηπτικό σοκ, τοξική πνευμονίτιδα και αναπνευστικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα τηλεφώνων που είχαν παρόμοιο μέγεθος και επιφάνεια με ένα πραγματικό τηλέφωνο και σκούπισαν την μπροστινή επιφάνεια των μοντέλων τηλεφώνων ως μέρος της δοκιμής. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροστατικά μαντηλάκια (ESW), οι ερευνητές πήραν δείγματα προσομοιωμένων μοντέλων τηλεφώνων 15 εθελοντών και στη συνέχεια μέτρησαν τα «τηλέφωνα» για τα επίπεδα αλλεργιογόνων, BDG και ενδοτοξινών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός χλωρεξιδίνης και χλωρίνης κετυλοπυριδίνιο ήταν ο πιο αποτελεσματικός στη μείωση του BDG και της ενδοτοξίνης και ένας συνδυασμός βενζοϊκού βενζυλεστέρα και ταννικού οξέος μείωσε αποτελεσματικότερα τα αλλεργιογόνα για γάτες και σκύλους στα smartphone.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτές οι χημικές ουσίες δεν διατίθενται στο εμπόριο στις ίδιες συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

«Η μελέτη καταδεικνύει την έκθεση σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και μόρια που προκαλούν έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις από μια πηγή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν λάβει υπόψη. Εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα, μπορεί να θέλετε να σκέφτεστε να καθαρίζετε το smartphone σας πιο συχνά για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αυτά τα αλλεργιογόνα και τους παράγοντες που προκαλούν άσθμα», λέει ο Peter Thorne, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ο κώδικας που αναπτύχθηκε από μια ρωσική εταιρεία τεχνολογίας που ήταν μεταμφιεσμένος ως Αμερικανός βρέθηκε στις εφαρμογές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η Pushwood, η εταιρεία τεχνολογίας που παρουσιάζεται ως έδρα στην Ουάσιγκτον, έχει στην πραγματικότητα την έδρα και την εγγραφή της στη Ρωσία, διαπίστωσε το Reuters.

Το CDC είπε ότι εξαπατήθηκε να πιστέψει ότι το λογισμικό Pushwoosh είχε βάση τις ΗΠΑ και αφαίρεσε το λογισμικό του από επτά εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στο κοινό, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια, αφού έμαθε για τις ρωσικές ρίζες του από το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, μια εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό περιλάμβανε επίσης κωδικό Pushwoosh. Ο στρατός είπε ότι είχε αφαιρέσει την εφαρμογή τον Μάρτιο λόγω των ίδιων ανησυχιών.

Η Pushwoosh λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση και αποθηκεύει τα δεδομένα της στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμπόδιζε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών από το να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, είπαν ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Reuters.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την ένεση Tzield (teplizumab-mzwv) για να καθυστερήσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 σταδίου 3.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί για ενήλικες και παιδιά οκτώ ετών και άνω που έχουν επί του παρόντος διαβήτη τύπου 1 σταδίου 2.

Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης.

Τα άτομα με διάγνωση διαβήτη τύπου 1 έχουν αυξημένη γλυκόζη που απαιτεί εμβόλια ινσουλίνης ή χρήση αντλίας ινσουλίνης, καθώς και έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους πολλές φορές την ημέρα.

Το Tzield δρα δεσμεύοντας ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και καθυστερώντας την εξέλιξη στο στάδιο 3 του διαβήτη τύπου 1. Το φάρμακο μπορεί να απενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, ενώ αυξάνει την αναλογία των κυττάρων που βοηθούν στον μετριασμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Το Tzield χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση μία φορά την ημέρα για 14 συνεχόμενες ημέρες.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Tzield περιελάμβανε 76 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 σταδίου 2. Ο μέσος χρόνος από την τυχαιοποίηση έως τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 σταδίου 3 ήταν 50 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν Tzield και 25 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Tzield περιλαμβάνουν μειωμένα επίπεδα ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων, εξάνθημα και κεφαλαλγία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πολύ ούρηση (ούρηση), συχνά τη νύχτα
  • Το να είσαι πολύ διψασμένος
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Το να πεινάς πολύ
  • Έχοντας θολή όραση
  • Έχοντας μουδιάσματα ή μυρμήγκιασμα χέρια ή πόδια
  • Αίσθημα πολύ κούρασης
  • Έχοντας πολύ ξηρό δέρμα
  • Έχοντας πληγές που επουλώνονται αργά
  • Έχοντας περισσότερες λοιμώξεις από το συνηθισμένο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε εταιρείες για παράνομη πώληση προϊόντων που περιέχουν κανναβιδιόλη (CBD).

«Αυτές οι εταιρείες πωλούν προϊόντα που περιέχουν CBD τα οποία οι άνθρωποι μπορεί να μπερδέψουν με παραδοσιακά τρόφιμα ή ποτά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια κατανάλωση ή υπερκατανάλωση CBD. Τα προϊόντα που περιέχουν CBD σε μορφές που είναι ελκυστικές για τα παιδιά, όπως τσίχλες, σκληρές καραμέλες και μπισκότα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», λέει ο FDA .

Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ένα ενεργό συστατικό του φυτού κάνναβης που δεν είναι μεθυστικό. Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα CBD, όπως έλαια, σπρέι και χάπια, κερδίζουν δημοτικότητα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον FDA, η χρήση της CBD εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, ειδικά με τη μακροχρόνια χρήση, καθώς ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανή βλάβη στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, στο συκώτι και αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.

«Η FDA δεν έχει βρει επαρκείς πληροφορίες που να δείχνουν πόση ποσότητα CBD μπορεί να καταναλωθεί και για πόσο χρονικό διάστημα, προτού προκληθεί βλάβη», λέει η υπηρεσία.

Ορισμένες μελέτες προτείνουν πιθανά οφέλη για την υγεία της CBD, όπως η ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Επιπλέον, οι χρήστες αναφέρουν θετικά αποτελέσματα CBD. Σε μια έρευνα του 2021 , το 62,0% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δοκίμασαν ένα προϊόν CBD.

cs